W.G.  van  de  Hulst  Festival

30/12/2016

LET OP:
VANAF HEDEN KUNT U NIET MEER VIA DE WEBSITE RESERVEREN

Aanvragen worden niet meer beantwoord.
Kaarten (en gereserveerde kaarten / bevestigde reserveringsmail) zijn vanaf 10.00 uur verkrijgbaar bij TIP, het Oude Stadhuis, Markt 1, HasseltEindejaarslezing | Jan Terlouw

Ichthuskerk | Kastanjelaan 3 | Hasselt
14.00 - 15.00 uur | Vrije gift

Het WG vd Hulstfestival is een einde jaar festival met een einde jaar lezing. De centrale vraag is: Gaat de wereld erop vooruit of achteruit? In welk opzicht en hoe vindt dat zijn weerslag in boeken, kunst en het culturele leven.

De vorige jaren werd de lezing gegeven door Anne vd Meiden, Maarten van Rossum en Herman Pleij. Dit jaar is de bekende jeugdboekenschrijver, natuurkundige en politicus Jan Terlouw (Koning van Katoren, Oorlogswinter) de spreker. Het gaat in zijn lezing over de verandering in de benadering van de jeugd in boeken, over zijn eigen schrijverschap, over de lessen staatsburgerschap op scholen, over de hedendaagse politiek en over de morele stand van het land einde 2016.

In een interview in Het Parool van 12 november zegt Jan Terlouw: Het is neergang, het is de verwording van dingen, die belangrijk zijn. Anderzijds: mensen zijn vrij gelukkig en voelen zich vrij . Dat hoor je steeds van het centraal Planbureau. Maar mensen zijn onzekerder dan vroeger.

Na afloop is de biografie van Jan Terlouw te koop.
Terlouw signeert na afloop bij Goedhart. Joep Boerboom verkoopt zijn biografie na afloop van de lezing in de kerk.

- - - - - - - - - -

Jan Cornelis Terlouw (Kamperveen, 15 november 1931), een Nederlandse schrijver en voormalig politicus voor D66. Hij groeide op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep, waar zijn vader Gereformeerde Bonds-predikant was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef Terlouw in Wezep, een periode die een grote invloed op Terlouw zijn persoonlijkheid heeft gehad.

In de Tweede Kamer hield Terlouw zich voornamelijk bezig met de onderwerpen economie, energie en milieu. Door zijn achtergrond als betawetenschapper werd hij gezien als autoriteit op het gebied van technologie en milieu.

Terlouws politieke interesse schijnt door in zijn boeken. Zij stellen vaak eigentijdse problemen aan de orde, zoals het milieu, de politiek of de geschiedenis. Ook vertelde Jan Terlouw iedere dag aan zijn kinderen een zelfverzonnen verhaal. Hij wist door hun reacties te peilen of de verhalen spannend genoeg waren of juist te spannend en wanneer de aandacht vastgehouden werd.