W.G.  van  de  Hulst  Festival

30/12/2016

Juust, De Boer en schrijvers over het thuisgevoel

Het idee voor een W.G. v.d. Hulstfestival Hasselt komt voort uit het thuisgevoel aan het eind van het jaar: eind december gaan mensen graag terug naar de plek waar ze geboren en getogen zijn. In december liggen de Hasseltse binnenvaartschepen een week aan de Kai, er is  veel ouderbezoek en er wordt veel gepraat over vroeger thuis. In dat plaatje van vroeger-thuis passen de boeken van WG vd Hulst, de Oude School en het landleven en de winters van de jaren ‘50.


In de vorige editie van het W.G. v.d. Hulstfestival Hasselt werd door Erik Driesen rond het thuisgevoel het boek ‘Oost West’ (thuis in de Kop van Overijssel) uitgegeven. Dit jaar zijn er schrijvers uitgenodigd om in het Oude Stadhuis een half uur met Jan Blei over dit thema te praten. De schrijvers zijn: Marjon Groenewoud (cultuurjournalist) Janne Ijmker (schrijfster), Jacques Dane (biograaf WG vd Hulst) en Klaas van de Kamp (theoloog), allen kenners van de streek.


Het thuisgevoel is annex met de streektaal, de straattaal en de taal van de Nieuwe Nederlanders. Het zijn de talen, die het Nederlands vernieuwen. De dialectband Juust (Genemuiden) en het duo Faber & De Jong (Hasselt) hebben de handen in één geslagen en brengen kort singer-song-, rap- en poëzie-programma over stad en streek. De singer-songwriter Jelle de Boer (Zwolle) brengt in het ruim van het Turfschip De Vijf Gebroeders aan de Baangracht. 


Juust en Faber & De Jong in De Werkplaats Hasselt: 19.00 en 20.00 uur | RESERVEER


Schrijvers over het thuisgevoel in het Oude Stadhuis: 16.00, 17.00, 18.00 en 19.00 uur | INFO


Jelle de Boer in een Turfschip Baangracht: 17.00, 19.00 en 20.00 uur | INFO