W.G.  van  de  Hulst  Festival

13/12/2019

De jaren '50 in 10 punten

Het WG vd Hulstfestival Hasselt is niet alleen een literair, maar ook een 50-jaren evenement. Toen Geert Mak de jaren ’50 moest beschrijven, zei hij: ‘Het was de wereld van WG vd Hulst. Met veldwachters, kosters en bakkers. Met paarden, kikkers en klompen.’ De 50-er jaren waren ook de hoogtijdagen voor de verkoop van WG vd Hulstboeken. In die jaren zijn er ongeveer 1 miljoen boeken van hem verkocht.

in 10 punten

1.De Wederopbouw

De WO 2 was het absolute dieptepunt van de Europese geschiedenis en van Nederland. Nederland werd in 1945 van de grond af opgebouwd.  Nederland was weer baas in eigen huis en moest orde op zaken stellen.

2.Platteland

De steden waren een kwart van wat ze nu zijn en het platteland was goed bevolkt. Er was nog geen sprake van ontvolking en functieverlies van het platteland en een groot deel van de beroepsbevolking had werk in de landbouw en veeteelt.

3.Indonesië

De dekolonisatie kostte veel tijd en energie en Nederland ontving haar eerste immigranten (Indo’s, Molukkers, Surinamers).

4.Familie

Bedrijven waren vaak familiebedrijven en gezinnen waren vaak 3 generatiegezinnen. Het leven was huiselijk. Logeren bij familieleden elders in het land was de meest gebruikelijke vorm van vakantie houden.

5.Radio.

De tijd van de tv was later, de jaren ‘50 waren de hoogtijdagen van de radio. Populaire radioprogramma’s van de verschillende zuilen waren ‘De bonte dinsdagavond trein', ‘De Familie Doorsnee’ en ‘Mastklimmen’ met Johan Bodegraven). 

6.Emigratie

Het waren de jaren van de emigratie; naar Canada, Amerika (Holland in Michigan) en Australië. Drama’s! Engels leren spreken. Voor het eerst en dan voor altijd je vertrouwde omgeving en familie verlaten en dan  naar een vreemd land. Heimwee

7.Spruitjeslucht

De jaren 50 worden geassocieerd met spruitjeslucht. Spruitjeslucht staat niet alleen voor bekrompenheid en burgerlijkheid, maar ook voor het eten in die tijd. Het buitenlandse eten kwam later, het Nederlandse eten was gekookte groente (spruitjes, bloemkool, boontjes), aardappelen en vlees, veel stampotten ook. En –wat ook typisch was voor die tijd- zelfgemaakte toetjes. 

8. Nederlandse Lied

Het Engelstalige Lied kwam later, de jaren 50 waren de jaren van Eddie Christiani, Willy Alberti, Jules de Corte en Jaap Fischer en de Selvera’s.

9. De Oude School

Er waren drie ‘50-jaren iconen (schoolplaat Koekoek, Aap-noot-mies-leesplankje van Jetzes en de voorkant van een boekje van WG vd Hulst) en die hadden alle te maken met de Oude School..

10. De PTT

De PTT was een bloeiende onderneming. Er was veel briefverkeer en het  telefoonverkeer vond plaats door ‘draden’. De verbindingen kwamen tot stand via centrales in de postkantoren.

 

De drie bekendste liederen over de jaren 50, zijn: