W.G.  van  de  Hulst  Festival

13/12/2019

Jan Blei in gesprek met...

Tijdens het W.G. van de Hulst Festival praat Jan Blei in het Oude Stadhuis met schrijvers over het 'thuisgevoel'. De schrijvers zijn: Marjon Groenewoud (cultuurjournalist) Janne Ymker (schrijfster), Jacques Daane (biograaf WG vd Hulst) en Klaas van de Kamp (theoloog), alle kenners van de streek.


Het idee voor een W.G. v.d. Hulstfestival Hasselt komt voort uit het thuisgevoel aan het eind van het jaar. Eind december gaan mensen graag terug naar de plek waar ze geboren en getogen zijn. In die tijd liggen de Hasseltse binnenvaartschepen een week aan de Kaai, er is veel ouderbezoek en er wordt veel gepraat over vroeger thuis. In dat plaatje van vroeger-thuis passen de boeken van W.G. v.d. Hulst, de Oude School en het landleven jaren 50.


W.G. van de Hulstfestival | vrijdag 30 december 2016 | Hasselt


16.00 - 16.30 uur | Marion Groenewoud


17.00 - 17.30 uur | Jacques Dane


18.00 - 18.30 uur | Janne IJmker


19.00 - 19.30 uur | Klaas v.d. Kamp


Jacques Dane (Dinteloord en Prinsenland, 14 juni 1964) is een Nederlands historicus en hoofd collectie en onderzoek van het Onderwijsmuseum in Dordrecht. Dane is in 2013 door de familie van W.G. van de Hulst sr. gevraagd een biografie van de auteur van kinder- en schoolboeken te schrijven. In 2014 leverde hij een bijdrage aan De verbeelders. Nederlandse boekillustratie in de twintigste eeuw. met artikelen over Cornelis Jetses (1873-1955), Johan Herman Isings (1884-1977) en W.G. van de Hulst jr. (1917-2006).


Janne IJmker (Hasselt) is schrijver, verhalenverteller en acteur. 


"Ik ben gaan schrijven met het idee dat als het verhaal niet uitgegeven zou worden, dan mijn kinderen toch konden proeven hoe hun oma en opa hadden geleefd in hun kindertijd. Wat een andere wereld dan nu. En toch ook veel hetzelfde: eenzaamheid, verdriet, blijdschap, schoonheid, dood, leven. Daarover wilde ik schrijven."


"Het vele lezen, voorlezen en vertellen was wellicht een opmaat voor het zelf gaan schrijven; allereerst een aantal jeugdboeken. Mijn vriend Samuel, uitgegeven bij Callenbach, net als de kerstbundel In de greep van de bende waarin ik een verhaal schreef met de titel: De komst van Mi-jef. In 2003 won Mijn vriend Samuel Het Hoogste Woord. In 2004 verscheen Verdwenen vaders. Verder schreef ik het verhaal De toverfluit.